Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

πρωτόκολλο DNSSEC

1 σχόλια



Σήμερα το απογευματάκι (μετά την ηλιόλουστη καλοκαιρινή καφεδιά :)) αποφάσησα να ασχοληθώ με το μάθημα της ασφάλειας για μία εργασία που έχω να κάνω. Τώρα λογικό είναι να αναρωτηθείτε τι κάνω εδω?? Μου κατέβηκε μία σούπερ ντουπερ ουαου ιδεα!!

Στην εργασία της ασφάλειας είχα να ψάξω και να μάθω για την τεχνολογία dnssec η οποία μου είναι -προς το παρόν- άγνωστη. Οπότε σκέφτηκα καθώς θα ψάχνω για τις αρχικές τουλάχιστον έννοιες να καταγράφω ταυτόχρονα τα βήματα, την τακτική και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω. Καλό?? 2 σε 1 !!
Ισως έτσι κατανοήσω ακόμα καλύτερα τον τρόπο και το περιεχόμενο της μάθησης. Για να δούμε...

Λοιπόν, αμεσως έρχονται στο μυαλό μου τα ψαχτίρια του web και το βιβλίο της δικτύωσης υπολογιστών που έχουμε.
Αρχικά παίρνω το βιβλίο και κοιτάω στην τεχνολογία dns για να την θυμηθώ και γιατί αν κάτι θα έχει για το dnssec κατα 99% θα το λέει σε αυτο το κεφάλαιο. Δεν βρίσκω κάτι για dnssec. Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορούσα να το είχα μάθει στο παρελθόν (μάθημα δικτύων).
  • dns (domain name system) : Με απλά λόγια αντιστοιχεί τις διευθύνσεις ip σε ονόματα τομέων (domain names). Για παράδειγμα η διεύθυνση www.koukouroukou1.gr αντιστοιχεί στις ip 12.128.123.2 12.343.12.12 και 12.128.222.222 όπου ο διακομιστής dns μπορεί να κάνει εξισορρόπηση φόρτου εργασίας.
Για το dnssec με μια αναζήτηση στο bing (ναι bing. γιατί κι αυτοί στην ms πεινάνε) βρήκα αρκετά sites απο τα οποία έβγαλα το αρχικό συμπέρασμα οτι:
  • dnssec (Domain Name System Security Extensions) : είναι ένα νέο πιο ασφαλές πρωτόκολλο (σε σχέση με το dns), το οποίο προσθέτει ψηφιακές υπογραφές σε κάθε επερώτημα προς τον dns. Έτσι ελαχιστοποιείτε ο κίνδυνος να πέσουμε θύματα σε μία επίθεση τύπου man-in-the-middle.
Τώρα που θα αρχίσω να ψάχνω για λεπτομέρειες αρχίζουν τα δύσκολα!
Το συγκεκριμένο μ.γ ανήκει στην κατηγορία μια καλά σχεδιασμένη εμπειρία μάθησης και παρατηρώ οτι για την εκμάθηση μίας καινουριας τεχνολογίας του διαδικτύου εστιάζω σε συγκεκριμένα βήματα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά):
  1. Τί θέλω να μάθω?
  2. Πού πιστεύω οτι υπάρχει η γνώση για να το μάθω?
  3. Πού θα βρώ συνδέσμους για νέες πηγές για το συγκεκριμένο θέμα?
  4. Είμαι ικανοποιημένος με τη γνώση?

One Response so far

Leave a Reply